Om oss
Veibeskrivelse
Nes Villmarksforum as finner du nord i Akershus fylke, 15 km øst for tettstedet Årnes. Kun en 1 time fra Oslo - 40 min fra Gardermoen. Vi har en fin gjeng med hyggelige ansatte, flest fra Årnes og omegn.
Hennivangen - bygninger
Skogsområdet Hennivangen eies av Grete og Erik Rolstad, som over en 15-års periode har bygget opp alle bygningene på området. Mange arbeidstimer har gått med til ferdigstillelse av anlegget slik det fremstår i dag - svært svært ulikt ethvert kjedehotell! Her hos oss har husene sjel og sjarm, så dette er et sted både vertskap og gjester blir glad i! Husene er satt opp av kortreist tømmer, dvs. at trær er felt i skogen og materialene er skjært av Erik på egen sag på området.
Takene er dekket med torv hvor den lokale vegetasjonen trives godt, og bygningene passer godt inn i omgivelsene.
Skogshotellet varmes ved hjelp av vannbåren gulvvarme fra anlegg i Langvatnet, og vi fyrer med ved fra egen skog.
Dørene i skogshotellet er dekorert av tre lokale kunstnere fra Årnes, Tove Løvaas, Mette Smedstad Hansen og Mari Aasli. Mari har bl.a. malt en fin maur-dør! Takhimlingen i brudesuiten er håndmalt av eierenes datter Cecilie.
Historie og omgivelser
Hennivangen er lokalisert i tidligere Trangsrud skolekrets i det store skogområdet øst i Nes kommune i Akershus.
I år 1900 ble det telt 136 mennesker i denne skolekretsen fordelt på 26 boplasser. Folkene her var forankret i det vi kan kalle barskogkulturen, og en forlengelse av den kulturen finnene brakte med seg. Skogen var deres kjøkkenhage og her hentet de det de trengte. Mens folk i de mer urbane strøk rundt jernbanen gikk over til pengeøkonomi i siste halvdel av 1800 tallet, holdt nok naturalhusoldningen mye lenger stand her inne.
Behovet for penger tvang seg etter hvert fram og skogsarbeid ble løsningen for mange. Det var også det manuelle skogsarbeidet som var grunnlaget for de mange bosettingene i området. Etter hvert tok maskiner over det meste av denne jobben, og i dag er andelen fastboende svært liten i forhold til storhetstiden med hele 7 skolekretser i dette området som på folkemunne kalles øst på skauen. Heldigvis er mange av bosettingene gjort om til fritidsboliger og tatt godt vare på, ofte av etterkommere av de som bodde og virket der.
I Nes er vi så heldige at vi har slike skogsbygder hvor vi kan finne spor etter tidligere bosettinger som er blitt forlatt til fordel for et mer urbant liv. For oss som lever i dag framstår dette området først og fremst som et eldorado for friluftsliv, jakt og fiske. I tidligere tider dreide det seg nok mye mer om slit og hardt arbeide, men også på mange måter et godt liv der samhold og felles arbeidsinnsats skapte helt spesielle bånd mellom mennskene som bodde her.
Nettopp disse verdiene ønsker vi å bygge videre på i nåtid. Et besøk hos oss skal være preget at skogens ro, flott natur og blinkende vann. Dette vil igjen skape de riktige rammene for bånd og samhold!